Žáci základních škol myslí na budoucnost. Své aktivity zaměřili především na udržitelnost

You are here:

Žáci základních škol myslí na budoucnost. Své aktivity zaměřili především na udržitelnost.


V pražském kulturním centru Zahrada se v pondělí 13. května uskutečnilo finále 1. ročníku Soutěže malých podnikatelů. Osm finalistů představilo své podnikatelské záměry v krátké prezentaci před šestičlennou odbornou porotou. Vítězem se stal projekt Nebůůůůď smutný, dej si smoothie žáků 7. třídy Základní školy U Školek z Litomyšle.
Několikaměsíční usilovné snažení žáků základních škol z celé České republiky zapojených do projektu Učíme se podnikavosti vyústilo v pondělní finále Soutěže malých podnikatelů, kde se představilo osm nejlepších podnikatelských nápadů. Žáci, kteří postoupili do finále z předchozího kola, měli několik týdnů na vyladění svých podnikatelských záměrů, aby oslovili odbornou porotu.
Vítězem 1. ročníku soutěže se stali žáci 7. B. ze Základní školy v Litomyšli. Ti si všimli, že o mléko, které děti dostávají v rámci projektu Mléko do škol, není příliš velký zájem, a zbytečně se jím tak plýtvá. Žáci se problém pokusili vyřešit a z přebytečného mléka začali vyrábět lahodná smoothie, která prodávají svým spolužákům. Projekt Nebůůůůď smutný, dej si smoothie si můžete prohlédnout ve video prezentaci zde.
“Podnikatelský záměr byl velmi dobře připraven, měl promyšlenou cenotvorbu, perfektní vizualizaci a propagaci prostřednictvím plakátů ve škole či školním rozhlasem. Svým projektem žáci zároveň hledají způsob, jak předcházet zbytečnému plýtvání mlékem,“ zhodnotila vítězný tým porotkyně Egle Havrdová.
Druhým v pořadí byl projekt Půjčovna pomůcek žákyň 9. A. Základní školy J. V. Sládka Zbiroh. Ty svým projektem reagují na přebytečné plasty kolem nás a zároveň se snaží pomoct spolužákům, kteří si zapomněli učební pomůcky. Za drobný poplatek si v bufetu mohou vypůjčit to, co potřebují, a do týdne pak vrátit. Systém půjčování je podobný jako v knihovně. Video prezentaci projektu si můžete prohlédnout zde.
Nejúspěšnější trojici projektů uzavřela „Kavárna“ s příběhem, kterou představili žáci 5. B. Základní školy Konečná z Karlových Varů. Ti nejprve pro své mladší spolužáky napekli a připravili domácí pochutiny. Z vybraných peněz pak následně nakoupili knížky pro děti, které jsou v Léčebných lázních Mánes na pobytu na 28 dní bez rodičů. Video prezentaci lze zhlédnout zde.
„Cílem Soutěže malých podnikatelů a celého projektu Učíme se podnikavosti je podněcovat žáky na základních školách, aby hledali ve svém okolí příležitosti ke změně a tyto příležitosti proměňovali kreativním a inovativním způsobem ve prospěch svůj i druhých,“ říká Romana Šloufová, autorka pracovních listů, které děti využívají v rámci projektu.
Pro všechny finalisty byly připraveny zajímavé workshopy studentskou iniciativou Stužák, která pomocí hravých a interaktivních workshopů pomáhá žákům základních a středních škol porozumět problémům dnešního světa.  Vítězové si navíc odnesli hodnotné ceny v podobě vzdělávacích her či výletu pro celou třídu.

Sdílet článek:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email