Finále Soutěže malých podnikatelů vyhráli žáci z Rokycan se svým zahradnictvím

You are here:

V úterý proběhlo již jednou odložené finále 2. ročníku Soutěže malých podnikatelů. Z původního termínu 12. května bylo finále přesunuto na listopadový termín z důvodu protiepidemiologických opatření během jarní vlny koronaviru. Ani listopadový termín neproběhl v plném rozsahu, ale pouze v online podobě. Přestože měli žáci minimum času na společnou přípravu svých projektů, dokázali se s touto výzvou skvěle vypořádat.

Do soutěže se nakonec přihlásily čtyři týmy, dva během jara a dva během podzimu, což se promítlo i do zaměření jejich projektů. Žáci, kteří se přihlásili až na podzim, reflektovali současnou epidemiologickou situaci a zaměřili se na boj s koronavirem. Do projektů přihlášených na jaře se toto téma nemělo možnost promítnut, protože byly rozpracovány ještě v době, kdy nás tato nemoc tolik nestrašila.

O vítězi rozhodla porota složená z podnikavých osob, které žáci mohou znát z medailonků pracovních listů v projektu Učíme se podnikavosti. Oproti loňskému roku se porota výrazně obměnila a zmenšila, celkem v ní zasedli dva porotci a jedna porotkyně. První porotkyní byla Lucie Částková, která díky nevidomé spolužačce Míše přišla na nápad, jak pomoci dalším desetitisícům Čechů s těžkým zrakovým postižením integrovat se do společnosti. Vymyslela hru, kterou společně mohou hrát jak vidoucí tak nevidomí lidé. Jako studentka založila se svými dvěma spolužačkami studentský podnik a uspěla ve dvou podnikatelských soutěžích. Druhým porotcem byl David Macháček, který jako pětadvacetiletý student přemýšlel nad tím, jak to udělat, aby mohl používat brčka, ale neškodil tím přírodě. Brčkům se také občas říká slámky, a to Davida přivedlo k nápadu vyrábět brčka z žitné slámy pod značkou We Straw. Způsob jejich výroby je ekologický, zpracovávají se ze stébel žita, která jiné využití nemají, protože k výrobě mouky se používají jen klasy. Posledním z porotců byl Salvátor Soška, který odmalička chtěl dělat něco vlastního a tak roku 2016, ještě na střední škole, začal vyrábět se svým kamarádem ponožky, které jsou známé jako We are Ferdinand. Nejedná se však o žádné nudné ponožky, firma spolupracuje s českými designéry, umělci a ilustrátory a dobývá s nimi celý svět.

Jak je vidět, podnikat lze v každém věku. Pojďme si tedy představit naše mladé finalisty, kteří se svými projekty přišli již na základní škole, za což jim všem patří obrovský obdiv a podpora, aby jim toto nastavení vydrželo co možná nejdéle.

Vítězným týmem se stali žáci ze ZŠ Míru, Rokycany s podnikavým nápadem Zahradníci ze školy. Jejich projekt spočíval v tom, že nashromáždili kelímky od jogurtů a semena zeleniny a květin od spolužáků ze školy, dále oslovili zahradnické firmy, zda by mohly darovat truhlíky, substrát a prošlá semena jako sponzorský dar. Poté semínka zaseli do truhlíků a kelímků od jogurtů a vypěstovali sazenice. Ty následně prodávali na školním trhu a zároveň informovali o tom, jak zabránit plýtvání a ochraňovat zvířata. Podívejte se na video, kde sami žáci svůj podnikavý záměr představují.

Přestože projekt vznikal již na jaře, tak i žákům z Rokycan připravila epidemie problémy. „V plánu byl zahradnický trh na dvoře naší školy, kam bychom pozvali všechny sponzory, zástupce města, rodiče atd. Bohužel vzhledem k pandemii a uzavření škol, se trh konal pouze v omezeném počtu žáků i veřejnosti. Přesto se nám podařilo udělat trhu takovou reklamu, že lidé přišli po malých skupinkách a my jsme prodávali několik dní“, dodávají žáci, s čím se museli vypořádat.

Z důvodu omezeného počtu týmů ve finále se nevyhlašovalo druhé a třetí místo, protože jsme nechtěli, aby jeden tým zůstal na nepopulárním čtvrtém místě. Jejich nápady však byly neméně zajímavé. Loňský vítěz, žáci ze ZŠ Litomyšl se zaměřili na boj proti koronaviru tím, že vytvořili několik praktických pomůcek – klíčenka s obrázkem 3R (ruce, roušky, rozestupy), která má připomínat základní protiepidemiologická pravidla, dále pouzdro na úschovu roušky a krabičku s potřebnými věcmi při epidemii, která obsahuje dezinfekci, roušku a rukavice. Vybrané peníze mají být použité na projekt Energie lékařům. Na jejich video se můžete podívat zde.

Tým žáků ze ZŠ Blatenská v Horažďovicích se zaměřil také na pomoc v boji proti epidemii a rozhodl se pro výrobu ručně dělaných mýdel. Těch žáci vyrobili několik druhů, lišila se barvou, vůní a velikostí. Mýdla následně prodávali ostatním žákům ze školy. Video firmy na výrobu mýdel můžete zhlédnout zde.

Čtvrtým finalistou byl tým žáků ze ZŠ Frýdek-Místek, Lískovec, který jako jediný nesoutěžil s realizovaným nápadem, ale pouze s nápadem ve formě modelu. Konkrétně se jednalo o vysouvací sloupky na přechodu, které mají chodce zastavit, aby nevkročil do vozovky, když na semaforu svítí červená. Video představují tento projekt je ke zhlédnutí zde.

Vítězný tým vyhrál poukaz na ceny v hodnotě osmi tisíc korun dle vlastního výběru. Zkrátka však nepřišly ani ostatní zúčastněné týmy, které si všechny odnesly poukaz na ceny v hodnotě čtyř tisíc korun.

Na vítězném projektu porotci oceňovali hlavně propracovanost podnikatelského plánu a důraz na udržitelnost. David Macháček se ve svém závěrečném proslovu obrátil ke všem zúčastněným malým podnikatelům a pobídl je k další aktivitě: Jsem rád, že jste své projekty v této době zkusili zrealizovat, natočit o nich video, že jste experimentovali, že jste ten nápad nenechali jenom u zrodu. Rád bych vás motivoval k tomu, abyste to zkoušeli dál. Co vás napadne, tak udělejte, a třeba ten desátý nápad vyjde. Takže v tom nepřestávejte a věřím, že jednou něčeho docílíte. Přeji vám hodně štěstí do života.

Minimalistické finále druhého ročníku Soutěže malých podnikatelů je minulostí. „Letošní ročník, který se uskutečnil online, nám potvrdil, že nadšení a energie mohou překonat všechny překážky. Celé online setkání mělo díky soutěžícím dětem silný náboj a doslova vyzařovalo pozitivní náladou, tolik potřebnou v dnešní době pro žáky i učitele“, shrnuje ředitelka Scholy Empirica Egle Havrdová. Věříme, že další ročník již bude možné uspořádat opět prezenčně a že se nám sejde velké množství zajímavých podnikavých nápadů od šikovných žáků základních škol z celé České republiky.

Děkujeme zapojeným žákům, jejich učitelům a porotě. Příští rok na viděnou!

Autoři: Petr Havlíček, Teresa Bilanová

Sdílet článek:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email