Finský program prevence šikany KiVa – jak se mu daří na českých školách?

You are here:

U příležitosti mezinárodního dne proti šikaně na školách pořádá Schola Emprica konferenci o šikaně a wellbeingu na základních školách.

Na konferenci budou představeny průběžné výsledky z pilotního projektu KiVa na českých školách, úspěchy a výzvy, které implementaci programu provází. O své zkušenosti s programem se podělí mj. zástupci pilotních škol. Součástí programu bude moderovaná diskuze s odborníky, kteří se tématem šikany a wellbeingu na školách zabývají. 

Původem finský program proti šikaně KiVa (z finského Kiusaamista Vastaan – „proti šikaně”), je celoškolní program prevence a intervence šikany, který vznikl kombinací bohatých zkušeností z předchozích intervenčních programů a špičkového výzkumu na více než 1000 školách ve Finsku a jinde po světě. Jeho efektivita byla ověřena v několika nezávislých zahraničních studiích, které ho tak řadí mezi nejefektivnější programy pro snižování šikany. Příští rok vyjde první studie také z prostředí vybraných českých škol, které za sebou mají první rok s programem KiVa.

Konference proběhne 2. listopadu v Praze a je určena pro ředitele škol a další odbornou veřejnost. Zájemci o další informace ke konferenci se mohou hlásit zde.

 

Sdílet článek:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email