Projekt nám dal opravdu hodně práce a často jsme narazili na to, že každý má jiný pohled na věc, říkají žáci vítězného týmu ze ZŠ Rokycany

You are here:

 

Vítězným týmem Soutěže malých podnikatelů 2020 se stali žáci ze ZŠ Míru, Rokycany. Ti přišli s podnikavým nápadem, který nazvali Zahradníci ze školy. Projekt spočíval v tom, že nashromáždili kelímky od jogurtů a semena zeleniny a květin od spolužáků ze školy, dále oslovili zahradnické firmy, zda by mohly darovat truhlíky, substrát a prošlá semena jako sponzorský dar. Poté semínka zaseli do truhlíků a kelímků od jogurtů a vypěstovali sazenice, které následně prodávali na školním trhu. Se Zahradníky ze školy přinášíme rozhovor.

Vyhráli jste Soutěž malých podnikatelů, jaký je to pro vás pocit a jakou zkušenost vám to přineslo?

Je to super pocit, vůbec jsme to nečekali. Celý projekt nám dal opravdu hodně práce. Museli jsme si rozdělit jednotlivé úkoly, každá skupinka pracovala samostatně, ale zároveň musela spolupracovat s dalšími skupinkami. Často jsme naráželi na to, že každý měl jiný pohled na věc, a museli jsme hledat kompromis.

Jaké problémy nebo výzvy pro š projekt mělo uzavření školy na jaře tohoto roku?

V plánu byl zahradnický trh na dvoře naší školy, kam bychom pozvali všechny sponzory, zástupce města, rodiče atd. Bohužel vzhledem k pandemii a uzavření škol se trh konal pouze v omezeném počtu žáků i veřejnosti. Přesto se nám podařilo udělat trhu takovou reklamu, že lidé přišli po malých skupinkách a my jsme prodávali několik dní.

Co každému z vás zapojení do projektu přineslo dobrého/pozitivního? Co jste se naučili?

Naučili jsme se velké množství věcí jako spolupráci, hledání kompromisu, zvládání nových výzev, sebekritiku, přijímání kritiky od druhých, vedení týmu, komunikaci, emailovou komunikaci, zodpovědnost za svá rozhodnutí, podporu týmu, vzájemnou pomoc, chování v krizových situacích, komunikaci s úřady a se sponzory,  nadhled, velkorysost, umění přijmout jiný názor, řešení problému, rozfázování a rozdělení práce.

Je něco, o co jste zapojením do projektu přišli/ztratili?

Velkou část práce na projektu jsme dělali ve svém volném čase, ale to je maličkost, všichni jsme to dělali rádi.

Řekněte jednu věc, kterou víte dnes, ale bylo by fajn, kdybyste ji věděli již v době, kdy jste začínali s vaším projektem.

S ohledem na současnost řekneme dvě věci: první je covid, kvůli kterému bychom vše posunuli, než se uzavřou školy. Druhá věc se týká samotného projektu, kde bychom velmi pečlivě vybrali hlavního lídra týmu.

Jakou radu byste dali ostatním žákům, kteří se rozhodují, zda se přihlásit do dalšího ročníku Soutěže malých podnikatelů?

Rozhodně do toho jděte, když přijdou problémy, nezdary a neshody, a ty určitě přijdou, tak to nevzdávejte a dotáhněte vše do konce.
Sdílet článek:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email