Christina Salmivalli: Řekni, že to není fér

You are here:

„Říkáme jim, že není třeba se hned postavit agresorovi, že se nemusejí stát superhrdiny. Stačí, když se k útočníkovi nepřipojí, neobdivují ho, nesmějí se. Dají najevo, že takové chování není nic, co by ve svém okolí chtěli. Potom můžou přijít za obětí a říct – viděl jsem, co ti udělali, a není to fér, nelíbí se mi to. Pro oběť je moc důležité, když dostane od okolí podporu,“ odpovídá Christina Salmivalli, autorka KiVa programu, na otázku, jak se mají děti zachovat v kontaktu se šikanou.

Nácvikem dovedností, jak se šikanou zacházet, se věnují KiVa lekce:
„Jsou to strukturované lekce a doporučujeme, aby probíhaly v rozsahu jedné až dvou hodin měsíčně. U nás se jim většinou věnují třídnické hodiny nebo hodiny občanské výchovy. Navíc ale doufáme, že duch nebo myšlenky programu se budou prolínat celou výukou, kdykoliv bude vhodná chvíle si je nějakým způsobem připomenout, že to učitelé udělají.“

Rozhovor s autorkou programu Prof. Christinou Salmivalli přinesly Lidové noviny.

Na jakých principech funguje program KiVa pro prevenci a intervenci šikany se můžete dočíst zde. Přihlašování škol do KiVa programu pro školní rok 2024/2025 je otevřené.

 

Sdílet článek:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email