Výzkum šikany: Kdo dokáže snížit výskyt šikany ve škole?

You are here:

Máme mnoho důkazů, že komplexní a dlouhodobé programy, jako finský program KiVa, úspěšně snižují šikanu na školách. Prozatím však víme jen málo o tom, co přesně vede k dosahování pozitivních změn. Výsledky výzkumu na finských základních školách ukázaly, že se pozitivní vliv programu KiVa může projevit již po devíti měsících implementace.

 

Program KiVa posiluje u dětí pocit odpovědnosti a schopnost zasáhnout, když se stanou svědky šikany. Poukazuje tím na to, nakolik je důležité převzít odpovědnost za své chování v situaci, kdy je někdo jiný v nebezpečí.

 

Program také zvyšuje očekávání dětí, že šikana ustane, když se do jejího potlačování zapojí celá třída i škola. Jak cílená, tak preventivní opatření (rozhovory s účastníky šikany, preventivní Kiva lekce) dětem jasně ukazují, že šikana ve škole není tolerována u a že ji lze zastavit. 

 

Programy jako KiVa zvyšují pocit odpovědnosti dětí za pomoc šikanovaným spolužákům. V kombinaci s přesvědčením, že šikana může přestat, pokud v dané situaci zasáhnou, vede  k aktivnímu zapojení přihlížejících do případů šikany. Postupně tak vzniká klima bezpečné školy, kde šikana není tolerována.

 

Zdroj: Defending Victimized Peers: What Makes Children Do it and What are the Consequences for Them?

 

Přihlašování škol do programu KiVa na školní rok 2024/2025 je otevřené.

Sdílet článek:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email