Tři hodiny metod pro práci s autismem do každé mateřinky! Praktický videokurz učí, jak pomáhat autistickým předškolákům

You are here:

 

Znáte autismus jako své boty? Nečtěte dál! Zamiřte rovnou na videokurz plný metod a strategií, které se při práci s autistickými dětmi osvědčily ve školkách napříč Evropou. Tři hodiny videolekcí prošpikovaných praktickými ukázkami: špičková kvalita právě teď na vašem displeji, navíc zadarmo. Co víc si přát?

Autističtí předškoláci míří každé září do školek, jejichž učitelům ale chybí vzdělání v oblasti poruch autistického spektra. Připravenost učitelů hraje v inkluzi dětí klíčovou roli, ukazuje loňská americká studie – jenže školky na ně připravené nejsou, odhalil loňský evropský průzkum projektu ETTECEC, jehož českou část zajišťovala Schola Empirica. Autoři přitom nezůstali jen u sdělení výzkumných závěrů, ale rovnou přináší i řešení v podobě kurzu, který učitele a učitelky na děti s poruchou autistického spektra připraví.

Kurz se nezakládá jen na akademických znalostech autorů, ale každodenní zkušenosti z mateřinek napříč Evropou. Schola Empirica mapovala ty české: ptali jsme se učitelek, co ví a co by se chtěly dozvědět, s jakými situacemi s v praxi setkávají a jak se jim nejlíp daří je řešit. Právě z jejich potřeb – a z potřeb jejich slovinských a španělských kolegyň – vychází celý videokurz. Sdílíme tu nejlepší praxi napříč zeměmi a vysvětlujeme přesně to, na co by se chtěly zeptat.

Víme, že po náročné práci s dětmi a vyřízení administrativních povinností a komunikace s rodiči učitelkám nezbývá mnoho času – a šetříme jim každou minutu. Co vlastně poruchy autistického spektra jsou a jak se projevují tak vysvětlíme během úvodní půlhodiny. Vzápětí učitele stavíme do role pomyslného detektiva, který se ve druhém modulu pokouší rozpoznat, kdy se dítěti něco děje. Třetí část kurzu pak názorně ukazuje, jak frustraci dítěte rozpoznat už v předstihu, a předvádí množství strategií, jimiž jí lze předcházet a dítě uklidnit.

Svědectví těch, kteří to udělali, jsou veskrze pozitivní. „Díky školení ETTECEC jsem získala nové přístupy, postupy a metody při práci s jedinci s poruchami autistického spektra, včetně konkrétních postřehů a zkušeností z praxe prezentovaných ve videoukázkách. Rovněž jsem se seznámila se strategiemi péče o sebe sama, zejména se zklidňujícím cvičením,“ shrnuje přínosy kurzu Dana Rychlíková z jihlavské MŠ Březinova 30.

Podobný kurz Česko potřebovalo už dávno – a obzvlášť palčivě od zavedení inkluzivního vzdělávání roku 2016. A nechyběl jen učitelům, ale i rodičům – a hlavně samotným dětem. Každé setkání autistického dítěte s nepřipraveným učitelem totiž pro dítě znamená zbytečné utrpení: ony tolikrát zfilmované záchvaty charakteristické pro těžké autistické poruchy nejsou nahodilým vztekem, ale reakcí dítěte na frustraci, jíž se nedokáže vyhnout. A také ztracený čas, který by v péči kompetentního člověka mohl přispět k výchově dítěte a pěstování schopností, které je pak budou doprovázet po celý život.

A proto to taky děláme! „Hledáme, které metody z celého světa jsou nejúčinnější – a právě ty pak ve spolupráci se zahraničními experty přinášíme učitelům, rodičům a sociálním pracovníkům. Ti pak mohou naplno využít energii, kterou své práci věnují, třeba právě práci s autistickými dětmi. Péče o ně je nesmírně náročná – a bylo nám líto, že některým učitelům a učitelkám chybí přístup k jednoduchým dovednostem, které ji mohou usnadnit. Díky našemu kurzu mohou s předškoláky s PAS jednat efektivněji, což prospívá jak samotným dětem, tak učitelům, jimž účinné strategie šetří síly,“ vysvětluje Egle Havrdová, hlavní autorka české části projektu a ředitelka Scholy Empririca.

Sdílet článek:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email